fredag 6. juli 2012

framtidige favorittar - amerikansk litteratur

Nå er det veldig lenge sidan eg har deltatt på fremtidige favoritter, men i dag blir det. Når det er sommar, har du plutselig litt meir tid til å vere med på slikt. I dag har eg tatt ein gjennomgang over alle bøkene i kottet (ja, eg veit, stakkar bøker som ligg der inne, men bokhyllene er fulle, og ein stad må eg oppbevare dei òg), og i tillegg handskrive lister over bøkene alfabetisk etter forfattarens etternamn. Kan ikkje kvitte meg med dei endå, særleg frøken detektiv er umogleg å gi frå seg. Halle min, kan aldri gi i frå meg min favorittserie på barnskulen.

Uansett, i dag har eg bestemt meg for å skrive om nokre framtidige favorittar som amerikanske forfattarar har skrive.

Kathleen Grissom: tilbake til Tall Oaks
Når en hvit slavejente bryter plantasjens uskrevne regler, utløser hun en tragedie som får frem både det beste og det verste i menneskene hun har begynt å kalle sin familie. Syv år gamle 

Lavinia blir foreldreløs under overfarten fra Irland til Amerika. Kapteinen tar henne med hjem til tobakksplantasjen han eier i Tall Oaks i Virginia, der hun skal bo og arbeide sammen med slavene. Lavinia blir tatt vare på av Belle, som er kapteinens uekte datter. 

Hun knytter sterke bånd til sin nye familie, selv om hun skiller seg ut fra de andre med sin hvite hud.En dag får Lavinia beskjed om å flytte inn i herskapshuset og bli en del av kapteinens familie. Men bak den fine fasaden er forholdene alt annet enn trivelige, herren i huset er fraværende og hans elskerinne avhengig av opium. 

Lavinia føler seg fanget mellom to verdener. Den dagen hennes lojalitet settes på prøve og hun tvinges til å velge side, kommer betente hemmeligheter og farlige sannheter frem i lyset – og liv blir satt i fare.Tilbake til Tall Oaks er en gripende pageturner av en roman som stiller mange spørsmål og som utforsker meningen med familie, kjærlighet og lojalitet.
tekst og bilete frå Cappelen Damm sine nettsider. 

Kathleen Grissom
Forfattaren av tilbake til Tall Oaks er opprinnelig i frå Canada, men bur nå i New Jersey. Ho elsker bøker, og den første romanen hennar (the kitchen house) kom ut i 2010. Nå skriv ho på sin andre.

kjelde

Denne boka gler eg meg verkeleg til å lese. Veldig interessert i alt som har med løyndommar, forhold mellom svarte og rike og amerikansk historie å gjere. Og denne pirra meg skikkelig! Det einaste er tittelen. Den er bitte litt feil, for the kitchen house som den opprinnelig heiter, høyres så mykje betre ut, men kjøkkenhuset hadde vore heilt feil igjen. Får bare unngå å tenke for mykje på det.

Hilary Jordan: Mississippi


MISSISSIPPI, 1946. Byjenta Laura McAllan flytter med ektemannen Henry og de to små døtrene deres til en avsides plantasje i Mississippi-deltaet. Henry elsker jorda, men Laura sliter med å finne seg til rette på landet og med sin hatefulle svigerfar. 

Da Henrys bror Jamie og den svarte forpaktersønnen Ronsel vender hjem fra krigen, endrer livet seg. I Jamie finner Laura en som ser henne, en som forstår. Også Ronsel finner en venn i Jamie. Men i et lokalsamfunn preget av dyp rasisme er det vanskelig å være forsiktig nok. Snart trår Ku Klux Klan ut av skyggene. 

Mississippi er en uhyre sterk og gripende roman om forbudt kjærlighet, vennskap og hat i et Sørstatene forut for Barnepiken og Bienes hemmelige liv. Boken berører og opprører, og har vært en internasjonal bestselger siden den først kom ut i 2009. 

Bilete og tekst frå Pax forlag si nettside.

Hillary Jordan

Hillary Jordan debuterte med boka Mississippi i 2009, og i 2012 kom ho ut på norsk på Pax Forlag. Boka har blant anna vunne The Bellwether Price For Fiction. Før ho debuterte med boka var ho tekstforfattar.

kjelde

Denne er i frå nokre århundre seinare, men likevel, framleis interessert. Alt med raskeskilje i USA på 1900-talet er kjempeinteressant. Midt inni den kalde krigen og alt, har USA i tillegg dette problemet. Liker foresten tittelen veldig godt.


De foreldreløse tvillingjentene Julie og Janice Jacobs vokser opp hos sin tante Rose i USA. Da tanten dør, arver Janice alt − Julie må nøye seg med nøkkelen til en bankboks i den italienske byen Siena. Men Julie får også et brev som forteller at bankboksen skjuler en godt bevart familiehemmelighet.
Snart befinner Julie seg i Siena, og i skrinet, som har tilhørt moren, finner hun dokumenter om foreldrenes forskning på den gamle tragedien Romeo og Julie. Det viser seg at scenen for tragedien opprinnelig utspant seg i Siena og ikke i Verona som i Shakespeares versjon, og historien er hentet fra virkelige begivenheter som utspant seg i 1340 mellom to innflytelsesrike familier. Det viser seg også at Julie er etterkommer av den Giulietta hvis kjærlighet til en ung mann ved navn Romeo inspirerte Shakespeare til hans udødelige tragedie.
På sin farefulle jakt etter ytterligere svar støter Julie på etterkommerne av de familiene som satte middelalderens Siena på hodet, og hun innser at det fremdeles hviler en forbannelse over de to stridende slektene. Og; hun er selv dens neste offer. Den eneste som kan redde Julie fra hennes forutbestemte skjebne, er Romeo. Men hvor er han? Hvem er han?
Julie er et medrivende moderne eventyr som spenner fra 1300-tallets Siena til det 21. århundrets Italia og USA.
Bilete og tekst frå Gyldendal sine nettsider

Anne Fortier
 Forfattaren bak denne forfattaren er faktisk opprinnelig dansk, men ho emigrerte til USA i 2002 for å jobbe med film. Julie er debutromanen, og hovudpersonen Julie skal vere inspirert av Fortiers mor, som såg på Verona som sin sanne heim. Og så oppdaga ho Sienna.

Kjelde


Eg har aldri lese Romeo og Julie, men eg kan særtrekka i historia. Derfor elsker eg bøker inspirert av Shakespears skodespel om paret som ikkje kan få kvarandre. I tillegg såg eg nettopp filmen letters to Juliet, som ikkje omhandlar det same i det heile, men likevel fekk den meg skikkelig interessert i historia.

Dette var dagens framtidige favorittar. Personen bak dette er bokelskerinnen  og dagens innlegg er her. Der kan du finne meir info og andre bidrag. Ha ein fin fredag vidare.4 kommentarer:

 1. Mississippi og Tilbake til Tall Oaks høres spennende ut. :)

  SvarSlett
 2. Tilbake til Tall Oaks er en skikkelig pageturner. Gled deg :)

  SvarSlett
 3. Har alle disse tre bøkene i hyllen min og ser virkelig frem til å lese de alle jeg også, så flotte fremtidige favoritter:) Tilbake til Tall Oaks, har jeg lest få anmeldelser om så den gleder jeg meg til å lese mer om:)

  Ha en herlig god helg!:)

  SvarSlett
 4. Det er herlig med sommer og ferie, perfekt for lesing :)
  Alle disse tre virker som gode bøker, spesielt falt jeg for den første.

  SvarSlett

Tusen takk for kommentaren din! :) Velkommen tilbake seinare

søk i bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...