torsdag 27. september 2012

bokmål en gang i uka

Kjære alle sammen. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre noe nytt som jeg aldri har gjort før, rett og slett fordi jeg ikke har hatt særlig lyst. Det å skrive bokmål synes jeg personlig egentlig er direkte kjedelig. Det er så alt for lett, alt for få spennende ord, og i tillegg bor jeg langt i fra Oslo. Og nå, når jeg skriver dette innlegget tar jeg meg hele tida i å skrive ord som "frå", "eg" eller andre typiske nynorsk-ord. For ja, dette blir et historisk innlegg på bloggen. Det er det første på bokmål. Det føles litt rart, og selvsagt litt feil.

Likevel, jeg har en veldig god grunn. I blant sitter jeg hjemme og irriterer meg over at aviser som dagbladet, VG og Aftenposten skriver bare bokmål. Dagbladet oversatte til og med en tekst, som opprinnelig var på nynorsk, til bokmål, og slike ting gjør meg rasende. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor de absolutt bare må skrive bokmål.

Avisen Dag og Tid som er ei norsk nynosk-avis skriver nesten bare nynorsk, men de har også en artikkel på bokmål i avisa. Det er inspirasjonen til mitt plutselig bytte i dag. En dag i uka framover skal jeg skrive et innlegg på bokmål, sånn at alle bokmål-skrivere der ute slipper å irritere seg over at jeg bare skrive nynorsk. I tillegg går jeg jo frem med et godt eksempel for våre største aviser. Og sidemålet mitt blir kanskje bedre. Av en eller annen grunn får jeg alltid dårligere karakter i bokmål enn nynorsk.

Det kan være jeg glemmer meg av, og da hadde det vært fint om dere bare la igjen en kommentar på bloggen der dere skrev "Eh, Mai Lene, hvor ble det av det der bokmålsinnlegget ditt denne uka?" Kan være det ikke kommer noe, men det betyr ikke at det blir to uka etterpå. Ett i uka, skal jo ikke bli bokmålspatriot heller. Nei, nynorsk er bare et nydelig, poetisk skriftspråk som jeg elsker!

Mai Lene

3 kommentarer:

 1. Jeg digger at du skriver på nynorsk, Mai Lene! Håper du fortsetter med det for all fremtid, bokmål som jeg selv skriver er som du sier direkte kjedelig :) Lykke til med prosjekt bokmål.

  SvarSlett
 2. syns også det er kult du skriver på nynorsk.. Skulle gjerne fjort det sjølv.. men mitt blir sånn teit miks :P hehe
  For har liksom aldri lært det ordentlig :(

  SvarSlett
 3. Jeg er ingen nynorskentusiast, det har kun å gjøre med at jeg har vansker med bøyningene og derfor mener nynorsk burde ut av skolen (akkurat nå strever jeg litt med en innleveringsoppgave på nynorsk...). På den andre siden er det er vakkert mål og hadde ikke vi og våre barn fått kjennskap til nynorsk i skolen, tror jeg vi ville gått glipp av noe positivt. Du har helt rett når du sier det er et nydelig og poetisk skiftspråk :)

  SvarSlett

Tusen takk for kommentaren din! :) Velkommen tilbake seinare

søk i bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...