fredag 9. september 2011

Forfattaren i september

Denne gongen tar eg ein kanskje kjend og kjær forfattar som de kanskje har lese bøker av eller i alle fall høyrt om (ikkje det at eg gjer narr av nokon viss dei ikkje veit kven det er)
LUCY MAUD MONTGOMMERY
Lucy Maud Montgommery (alltid kalla Maud av familie og venner) òg kjent som L M Montgommery vart fødd 30. november 1874 på Prince Edward`s Island i Canada. Mora døydde av tuberkulose då Lucy M Montgommery bare var 21 månadar og faren flytta i frå øyra rett etterpå og busette seg vest i Canada. Dermed måtte Montgommery bu hjå besteforeldrfa i Cavendish og ho blei strengt oppdratt.
Etter nokre år reiste ho til faren, men seinare flytta ho tilbake til besteforeldra på Prince Edward`s Island. I 1893 byrja ho på Prince of Wales college i Charlottown på toårsstudiet på eit år og fekk lærarutdanning.
Etterpå dette studerte ho literatur på eit universitet i Hallifax og fekk forskjellige lærarjobbar rundt forbi på øya. I 1898 flytta ho igjen tilbake til Cavendish og mormora som var blitt enke. I 1901 og 1902 var ho òg litt i Hallifax og jobba i forskjellige aviser, men i 1902 flytta ho nok ein gong tilbake til mormora. Det var under tida på Prince Edwards Island ho blei inspirert til å skrive sine første bøker og i 1908 gav ho ut den første boka i Anne-serien, Anne of Green Gables (Anne fra Bjørkely).
Tre år seinare kort etter at mormora døydde gifta ho seg med Evan Macdonald og fekk tre ungar med han. Den eine sonen døydde under fødselen i 1914.

Lucy Maud montgommery døydde i 1942 68 år gammal.Og så er det ein liten Anne of green gables spesial under her sidan eg liker så godt Anne-bøkene og ikkje minst filmane. Først kjem det ein haug med bilete i frp filmane og så kjem det nokre videosnuttar.
Enjoy
Mai LeneHer er det ein annnan video. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentaren din! :) Velkommen tilbake seinare

søk i bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...