mandag 18. mars 2013

bokbloggarane sine krimtips

I dag, 18. mars, har Bokelskerinnen lagt ut sine krimtips før påsken, og i innlegget har ho òg lagt inn ein linkfunksjon som gjer at me andre bokbloggarar òg kan vere med. Eg er jo kjempeglad i krim, så eg har enormt mykje å anbefale. Eg les jo krim akkurat nå, og sjølv om eg ikkje har kome langt (ikkje langt i det heile teke) tar eg boka med, for å berre vise kva eg les nå. Me får sjå seinare om boka blir anbefalt. Eg fortel om den først.

Fasandreperne av Jussi Adler-Olsen


Den andre boken i serien om Avdeling Q etter "Kvinnen i buret". I 1987 blir et ungt søskenpar brutalt drept i et sommerhus. Etterforskningen peker mot en gruppe kostskoleelever som kommer fra noen av Danmarks rikeste familier. I mangel av bevis henlegges saken. Men ni år etter melder en av de mistenkte seg og tilstår.
Kriminalinspektør Carl Mørck, leder for politiets Avdeling Q for uløste saker, forstår derfor ikke hvorfor saksmappen en dag ligger på hans skrivebord. Mørck er overbevist om at den må ha havnet der ved en feiltakelse. Men når han og assistenten Assad begynner å grave litt, oppdager de at noe er veldig galt.Saken skal vise seg å trekke linjer fra posedamen Kimmie til tre av landets mektigste menn. De tre leter desperat etter henne, fordi hun vet noe som kan knuse dem. Men Kimmie har sine egne planer for hvem som skal jakte hvem.
Boka er til nå spennande og velskriven synes eg. Det er første boka eg les av Adler-Olsen, men det var kanskje på tide at eg òg hang meg på denne trenden. Plottet høyres ho uansett veldig bra ut!

den femte årstiden av Mons Kallentoft


 Det er tidlig i mai, og en familie på skogstur utenfor Linköping finner et ille tilredt lik. Kvinnekroppen er fremdeles godt bevart, og sporene etter tortur er tydelige.
Politietterforsker Malin Fors mener umiddelbart at liket ligner Maria Murvall, den unge kvinnen som sitter stum og apatisk på et psykiatrisk sykehus etter å ha blitt voldtatt og brutalt mishandlet noen år tidligere. 
Etter hvert synes Maria bare å være en brikke i et langt større puslespill.Malin, som lenge har vært besatt av å finne ut hva som hendte med Maria, bestemmer seg for å finne sannheten – uansett hvor den måtte føre henne.
 Nå har eg lese alle bøkene til Kallentoft i serien om Malin Fors, og alle er fantastiske og utspekulerte. Likevel sette denne tankane litt meir i gang enn dei andre. Sommerdøden gav eg ein nokså dårleg omtale av, men eg har, når eg har tenkt i ettertid, funne ut at eg likte boka veldig godt. Sidan eg er veldig dårleg på å lese seriar i rekkefølge, las eg vårlik som er fjerde boka etter sommerdøden. Vårlik var tøff å komme seg gjennom sidan temaet var fælt. Barn som blir drepne er ikkje småtteri. I april eller mai las eg høstoffer av forfattaren, som er tredje boka, og nå i helga fulltførte eg serien med å lese midtvinterblod og den femte årstiden. Den femte årstiden var den beste, sterkaste og mest groteske av dei alle! Omtalen min var ei blanding av tankar rundt valdtekt, oppsummering av boka og ABBA. De kan lese omtalen her. Alle linkane er til mine eigne omtalar.

fllink pike av Gillian Flynn


Hvor godt kjenner du egentlig den du tror du elsker og blir elsket av?Dette spørsmålet må Nick Dunne stille seg på sin femårs bryllupsdag, da hans kone Amy plutselig blir sporløst borte. Politiet mistenker - nærmest av gammel vane - ektemannen. Når de undersøker datamaskinen hans og finner spor av suspekte søk, og venner av hans kone Amy forteller at hun den siste tiden var redd for ham og holdt flere ting hemmelig for ham. Nick bedyrer at han er uskyldig. Han kan heller ikke forklare stadige telefonoppringninger. Men hva med den tilsynelatende bekymringsløse oppførselen hans og den forhøyede livsforsikringen, og fremfor alt, hvor er det blitt av Amy?Med sitt varemerke - et suverent fortellergrep, en tidvis beksvart humor, drivende spenning og en dyp innsikt i forkvaklede menneskesinn - har Gillian Flynn skrevet en oppslukende og utspekulert thriller om kjærlighetens uhyggelige vrangside.
Gillian Flynn, er som de sikkert veit, ein av mine favorittforfattarar. Ho og Kallentoft er fantastiske. Eg veit ikkje kva som er favorittboka mi skriven av denne geniale forfattaren, for eg har likt alle så utruleg bra, men sidan flink pike er aktuell tenkte eg å trekke fram den boka. Heilt fantastisk uhyggjeleg! Eg såg akkurat at Font forlag har lagt ut linken til lenka mi med sitatet: "Flynn burde få sin eigen sjanger kalla opp etter seg." Det er kanskje det eg vil ha fram med hennar bøker.
Omtale flink pike 
Omtale mørke rom
Eg har lese åpne sår òg, men ikkje omtalt boka på denne bloggen.

skygger av Gro TrolletMidt i en periode  der Paris er i full beredskap på grunn av attentattrusler rettet mot en kvinnelig lokalpolitiker, samt en bølge av bestialske drap på uteliggere av afrikansk opprinnelse, får norsk-franske Eva Levy, fersk løytnant i den berømte brigade criminelle i Paris, i oppdrag å etterforske mordet på en middelaldrende kvinne funnet død i Seinen. Hvorfor det er akkurat hun som får denne saken blir raskt oppklart, men hvilke bånd er det mellom den fattigslige kvinnen og to av Paris løse fugler i kontakt med foreningen «Barn av Don Quijote», en steinhugger og skulptør fra en landsby helt sør i landet, en nesten nitti år gammel skogseier og tidligere motstandsmann som tok fly fra Norge til Paris med håp i hjertet? Og hvorfor dukker journalisten Sarah Blanc stadig opp der etterforskningen pågår? Hvor begynte snøballen å rulle? Eva får etter hvert mistanke om at samtlige personer befinner seg i gråsonen mellom det sorte og det hvite, det gode og det onde, mellom det å være en helt og en forræder. Og at hun må langt tilbake i tid for å kunne løse mysteriet rundt det groteske drapet på kvinnen, hvis personlige historie vil vise seg svært overraskende.Leseren blir tatt med på en reise fra asfaltjungelen i Paris til Telemarks kyst- og bondemiljø.
Denne boka las eg rett før jul. Gripande, spennande og eit uforutsigbart plott. Trollet har laga bra krim her, og den neste boka skal eg òg lese. Omtalen min.

skyggedød av Anne Holt


En regnfull fredag ettermiddag i juli 2011 dør det åtte år gamle enebarnet Sander Mohr i sitt eget hjem. Foreldrene er utrøstelige. Kriminalpsykologen Inger Johanne Vik tror som alle andre at dødsfallet skyldtes en tragisk hjemmeulykke. Bare purunge Henrik Holme, nyutdannet politibetjent for seks uker siden, fatter mistanke: Alt var muligens ikke slik det skulle være i det resurssterke og tilsynelatende velfungerende hjemmet på en av Oslos beste adresser. Uten erfaring, men med stor viljestyrke og sikker teft, makter han å få med seg Inger Johanne i en etterforskning som skal vise seg fatal.I skyggen av den nasjonale katastrofen som rammet Norge den dagen Sander døde, forsøker de umake parhestene å nøste opp i en families skitneste hemmeligheter. Jakten på sannheten om åtteåringens død blir en brutal konfrontasjon med fordommer og unnvikenhet, skam og løgner, systemsvikt og menneskelig fornedring.Skyggedød er det femte og siste frittstående bind i serien om Inger Johanne Vik og Yngvar Stubø. Tidligere bøker i serien er Det som er mittDet som aldri skjer,Presidentens valg og Pengemannen. Serien er oversatt til 25 språk, og solgt i millioner av eksemplarer over hele verden.
Holt si bok skyggedød er både lettlest, men òg veldig vanskeleg å lese. Sidene flyr fort når du først blir henga, men temaet er så alvorleg at du ikkje gløymar boka med det første. Min omtale 

Eg kunne skrive i all æve, men eg trur ikkje eg skal halde på så alt for mykje lengre med bøkene eg har lese. Likevel, de bør lese den største straffen av Robert Wilson, englemakersken og ulykkesfuglen av Camilla Läckberg (pluss resten av serien, men dette er dei beste bøkene, heilt klart) og bøkene til Johan Theorin.

Seinare i år skal eg lese desse:

det syvende barent av Erik Valeur
Syv barn kom til verden på Rikshospitalets fødesal B. I månedene som fulgte fant frøknene på det berømte spedbarnshjemmet Kongslund nye familier til dem over hele Danmark, og de vokste opp uten å ane noe om sin egen fortid. Ett av barna bar på en hemmelighet som for enhver pris måtte skjules.
Da en eldre kvinne mange år senere ble funnet død på en strand like ved barnehjemmet, ble det opptakten til en sak som ville hjemsøke hele nasjonen: Hadde det ærerike barnehjemmet gjennom et halvt århundre skjult skandaler på høyeste samfunnsnivå? 
En sitrende spennende mordgåte flettes sammen med en sylskarp mediesatire.
 En onsdag i september blir Malin Fors tilkalt til et av de finere nabolagene i Linköping. Et gift par er funnet myrdet i boblebadet sitt. Deres fem år gamle adoptivdatter Ella er forsvunnet. Søket etter den lille jenta blir intensivt, og Malin og hennes kollegaer dras inn i en situasjon der grensene er utydelige. Mellom døde og levende, mellom godt og vondt.Malin Fors er sær, ordentlig, intuitiv og intelligent. Besatt. Stadig på flukt fra seg selv. Etterforskningen tvinger henne til å konfrontere sine egne demoner, og lysten på å la alkoholen viske ut virkeligheten er sterkere enn noensinne. Men de dødes stemmer lar henne ikke være i fred, og hun vet at hun ikke kan gi opp. Hun kan ikke svikte Ella.Dette er Kallentofts sjette roman og den første i en ny serie med Malin Fors i hovedrollen.
den mørke porten av Lars Mæhle
 Ein mann blir drepen på brutalt vis i ein kyrkjeruin, same stad som psykologen Karsten Scheel blei funnen myrda fem år tilbake. Ina Grieg, Scheels kollega og hemmelege elskar, blir inkludert i etterforskingsteamet. Kjensla av at ho er med i teamet på nåde, gjer at Ina Grieg finn uortodokse metodar for å få etterforskinga framover. Hennar gamle venn og mentor, den pensjonerte psykologprofessoren Trygve Winther, viser seg å bli til stor hjelp. Snart blir det klart at dei står ovafor ein seriedrapsmann besett av hemn. Og Ina må kjempe mot fleire demonar i jakta på  fienden, ikkje minst sine eigne.
 en usynlig av Pontus Ljunghill

I 1920-tallets Stockholm går en lydløs og usynlig morder løs. En morder ingen ser, men som følger hvert skritt etterforskningen tar. Noe som skal komme til å koste kriminalkommissær John Stierna dyrt…

Stockholm, september 1928. En åtteårig jente blir funnet myrdet på et øde og forlatt verft på Djurgården i Stockholm. Mordet vekker stor oppstandelse, og pressen rapporterer daglig om etterforskningen. Den unge og lovende etterforskeren John Stierna får saken på sitt bord. Hvem drepte den åtte år gamle jenta?
Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna og oppsummerer sin karriere, etter nettopp å ha gått av med pensjon. Mordet på den lille piken har for alltid brent seg fast i sinnet hans, og når en journalist oppsøker ham for å lage en story på hva som egentlig skjedde den høsten i 1928, rulles hele saken opp på nytt.
Vil Stierna rekke å finne den usynlige morderen før saken foreldes?
En usynlig er første boken ut i en avhengighetsskapende spenningsserie som utspiller seg i Stockholm på den første halvdelen av 1900-tallet.

14 kommentarer:

 1. Så flotte krimtips! Her er det både bøker jeg har lest og bøker jeg har lyst til å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren!. Mange bøker eg òg vil lese som du skreiv om :)

   Slett
 2. Fine tips! Gillian Flynn er jeg veldig nysgjerrig på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gillian Flynn skriv superbra! Det er ein forfattar du bør lese :)

   Slett
 3. Mange flotte tips her Mai-Lene! Jeg er veldig nysgjerrig på Mons kallentoft så jeg må få lest noe av ham en gang, ellers har jeg noen av de du nevner her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mons Kallentoft er ein krimmeister som du bør lese. Spennande og intens krim! :)

   Slett
 4. Mange flotte tips! Jeg ble nysgjerrig på krimmen til Trollet, den skal jeg notere meg. Og jeg har fått ny lyst til å lese Kallentoft. Har vært litt skeptisk siden man hører tankene til de døde etter at de er døde, men samtidig er det jo litt ok å lese litt annerledes krim. Det er ikke altfor ofte man kommer over det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg elsker annleis krim som skiljar seg ut frå mengda, og det synes eg Kallentoft gjer. :) Trollet sin krim er veldig bra. Synes ho skriv bra og plottet er genialt! :)

   Slett
 5. Fine tips her..kan tenke meg å lese de fleste unntatt Anne Holt. Og noen har jeg jo lest.:) Flynn feks.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja eg har sett at du har lese Flynn sine bøker, og eg trur me er veldig einige i at dei bøkene er veldig bra! Anne Holt skriv òg bra, men teamet er veldig trist

   Slett
 6. Jeg likte ikke så godt Åpne sår av Flynn, men det var likevel noe ved boken som gjør meg nysgjerrig. Lurer på å ta med meg Flink pike hjem i påskeferien.

  SvarSlett
 7. Mange gode tips - tusen takk til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håpar at tipsa fell i smak då :)

   Slett

Tusen takk for kommentaren din! :) Velkommen tilbake seinare

søk i bloggen min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...